Mondzorg

Prothesewerk

Een plaat- of frameprothese, ook wel partiële prothese genoemd, is een vervanging van een of meer tanden of kiezen. Een goede oplossing als uw verloren tanden of kiezen niet door een brug, kroon of implantaat worden vervangen. De prothese kunt u uit de mond nemen. Bruggen, kronen en implantaten niet. Die zitten vast in de mond.

De plaatprothese
De plaatprothese is gemaakt van een roze, tandvleeskleurige kunsthars. Daarin zijn de kunsttanden en -kiezen verankerd. De gehele plaatprothese rust op het slijmvlies van de mond. Deze zit eventueel met ankertjes vast aan overgebleven tanden of kiezen.

De frameprothese
De frameprothese bestaat uit een basis van metaal. Op het metaal is een tandvleeskleurige kunsthars aangebracht. Daarop zitten de kunsttanden of -kiezen. De frameprothese rust vooral op een deel van de overgebleven tanden of kiezen.

De volledige prothese
Wanneer iemand geen eigen tanden en kiezen meer heeft kan men kiezen voor een volledige gebitsprothese.

Bij de volledige gebitsprothese wordt onderscheid gemaakt in: ‘gewoon’ kunstgebit, implantaatprothese (klikgebit) of schroefgebit.

Een implantaatprothese is een prothese die wordt vastgeklikt op implantaten. U kunt implantaten het beste vergelijken met kunstwortels. Ze zien er uit als een schroefje en worden gemaakt van lichaamsvriendelijk materiaal, bijvoorbeeld titanium. De implantaten vervangen de afwezige tandwortels en worden onder plaatselijke verdoving door een van onze ervaren tandarts-implantologen in uw kaak geplaatst. Uw nieuwe prothese wordt op deze implantaten vastgeklikt op een manier zodat u hem gemakkelijk zelf in en uit kan nemen.

Een schroefgebit is een volledige gebitsprothese die met behulp van schroefjes permanent wordt bevestigd op een vier of zestal implantaten. Het gebit zit rotsvast en voelt daardoor als ‘eigen’ tanden. Met behulp van specifieke schroevendraaiers kan een tandprotheticus of tandarts kan het gebit vastzetten of ‘los draaien’.

Op het gebied van prothetiek werken we  nauw samen met H. Cools Tandprothetiek in Goirle, www.kunstgebitenzo.nl, en Tandprothetische Praktijk Baak in Tilburg, www.tppbaak.nl.